ZOO#истории

5 съвета за отглеждане на възрастно куче

Дори със силата на цялата любов на света, не можете да промените факта, че вашият космат приятел ще остарее. Но тава не бива да ви  натъжава, защото такъв е естественият ход на живота. По-важно е да осъзнаете, че промените, през които преминават хората с напредването на възрастта, са същите, които очакват и вашия опашат любимец и да се опитате да му осигурите добро качество на живот през последните му години.

Дори и първите знаци за остаряване да не са силно изразени при повечето здрави кучета, вие все пак трябва да следите за тях и да предприемете мерки и да гарантирате спокойните му старини.

Средната максимална възраст при кучетата е  между 7 и 10 години, но това зависи от породата и размерите на животното. По-дребните остаряват по-бавно от средните по размер и големите кучета.

Така че, ако вече сте забелязали посребрени кичури козина, прегледайте списъка по-долу, в който ще намерите полезна информация и съвети, свързани с отглеждането на по-старо животно.

Видими сигнали за напредвването на възрастта

Въпреки че това не е нещо, което лесно се отчита, с времето кучето ви ще започне да отслабва физически и постепенно ще става по-трудно подвижно. Имайки предвид че, ревматизмът и сковаността на ставите са проблеми, които се развиват с течение на времето. Добре е да наблюдавате за промени в начина, по който се движи (ходи, бяга, скача), ляга, става, дори позата, в която си почива, защото всички те сигнализират за промени във физическото му състояние.

Друг сигнал за остаряване е побеляването на козината в областта на лицето, най-често муцуната и мустаците. Този процес обикновено започва, когато животното е между 5-та и 6-та си година – това е т.нар. „кучешка средна възраст”. И все пак не забравяйте, че е възможно да се случи и по-рано, без това да е категоричен знак за старост, също както и при някои хора.

Често срещани здравословни проблеми

Артритът е един от най-често срещаните проблеми при възрастните животни като по-големите породи кучета са по-предразположени към появата му. В повечето случаи той засяга краката, врата и гръбначния стълб.

Ракови образувания, отклонения в дейността на  бъбреците и сърцето и диабет са другите здравословни проблеми, които се появяват с напредването на годините при кучетата и които в никакъв случай не трябва да пренебрегвате.

Промяна в телесната температура

Не само при хората, но и при животните, циркулацията на кръвта се забавя с възрастта. Ето защо, е възможно на вашият космат приятел да му става по-студено с напредването на годините. Наблюдавайте дали не трепери повече от обикновено по време на разходки през по-студените дни или пък не се спотайва на по-топли места в дома ви – места, които преди не са били в списъка с любимите му за спане. Добре е да започнете да го завивате, когато си подремва тук и там, особено, имайки предвид, че сънят ще заема все по-голяма част от ежедневието му. От друга страна, телесната температура при по-старите животни започва по-силно да се влияе от външни фактори – топлината и влажността на въздуха в стаята например. В някои случаи е възможно и прегряване, така че внимавайте и с двете състояния.

Промяна на хранителния режим

Според ветеринаря и експерт в грижата за по-стари животни др. Ърни Уърд „правилното хранене при възрастните животни е ключово за борбата със симптомите на остаряването и поддържането им по-активни и енергични”. Възможно е в един момент кучето ви да започне да яде по-малко, да има проблеми с приемането на суха и твърда храна или пък да страда от наднормено тегло.

Най-доброто решение е да се консултирате с вашия ветеринар, който да ви помогне да изготвите най-подходящата за вашия любимец диета. 

Грижата за козината при по-стари кучета е ключова за поддържането на добро здраве и хигиена

Вярвате или не, грижата за козината е важен фактор за здравето и хигиената при кучетата. След една определена възраст редовното разресване поддържа козината здрава и предпазва кожата от изсушаване. Също така помага за отстраняване на сплъстявания, които то не може да достигне и премахне само.

От друга страна, при третирането на козината може да проверявате за аномалии по тялото – бучки или туморни образувания, за които да кажете на ветеринаря си и да предприемете навременни мерки, за да избегнете по-сериозни последствия.

Друга особеност при старите кучета е, че ноктите им не се изпиляват достатъчно с редовните ежедневни разходки и трябва да полагате допълнителни грижи за тях, за да осигурите на косматкото си по-добър комфорт. 

верен другар

И все пак то си остава вашият верен другар, с който сте преживели и хубави, и лоши моменти. С  правилна нагласа се свиква с промените в режима и грижите за по-възрастно животно.

То със сигурност не би ви изоставило в тежък момент, вие му отвърнете със същото 🙂 

Информацията е взета от: One Green Planet

gradskiistorii

Leave a Reply