istorii#ЗаДоброволчество

5 ПОЛЗИ от ДОБРОВОЛЧЕСТВОТО за самите доброволци

Питали ли сте се какви ползи има от доброволчеството за самите доброволци?
А знаете ли, че доброволчеството подобрява емоционалното и физическото здраве и помага за преодоляване на самотата?

Според проучвания на американската организация Independent Sector (IS) американското общество цени доброволческия труд толкова много, че е създало критерии за монетизирането му. Да, звучи странно, имайки предвид, че никой не би помислил да постави двете неща в една равнина. И все пак, IS е пресметнала, че за 2018 г. един доброволчески час в САЩ се оценява на близо 25.43 $. Интересно, не мислите ли 🙂

Но, да се върнем на родна земя. Парите обаче, нито тук, нито където и да било другаде, не са мотивация за никой доброволец. Всеки човек, избрал да дари времето, усилията, знанията си за социална кауза, го е направил с едничката мисъл – да помогне.

Всички ние го правим, за да допринесем за промяната, която искаме да видим, в света около нас. Дори понякога да се борим за промяна в живота на един единствен човек, това ни е достатъчно, за да продължим да вярваме.. в силата на доброто.

Разбира се, правим го и защото доброволчеството ни кара да се чувстваме добре.

Онова приятно чувство, че си значим, че животът ти има смисъл, че си дал смисъл на другиго, който се е нуждаел от това. Чувството, че си свързан с всички останали, че си на мястото си – сякаш си открил ‘своето племе’. Рядко обаче се замисляме за това и за положителните страни на доброволчеството за самите нас като добротворци.

Има научно доказани социални, емоционални, физически дори професионални ползи от доброволчеството. Искам да ви споделя 5 от тях, върху които да помислите днес – в деня, посветен на доброволчеството.

Доброволчеството създава общности и помага за преодоляване на самотата

Няма съмнение, че участието в доброволческа мисия ни среща с нови хора. Хора с различни или сходни с нашите виждания и интереси. Хора, които стават част от живота и социалния ни кръг. Създаваме връзки, които рано или късно, прерастват в истински приятелства.

Чувството на приобщеност към общност и към една по-голяма, обща цел, са начините да се поддържаме емоционално здрави и стабилни.

Социалният елемент и неговото положително влияние върху вас

Социалните ‘придобивки’ се проявяват най-бързо и са ползи от доброволчеството с най-дълготраен ефект. Общуването и създаването на нови познанства, подобряват както психическото, така и физическото ни състояние. Също така оказват положително влияние върху функциите на мозъка, което намалява риска от депресивни състояния.

Депресия, пост травматичен стрес, понижено самочувствие, дори обсесивно компулсивни разстройства, са емоционални проблеми, които се повлияят добре от полагане на доброволчески труд.

Изгражда самоувереност

Самоувереността и чувството за значимост са две от качествата, които доброволчеството развива у хората. Представете си колко решаваща роля би могло да изиграе то за подрастващите в наши дни, когато всички проблеми на младите, свързани с хранителни разстройства, депресия и тревожност, са породени от липсата на самочувствие и търсене на смисъл и посока в живота.

Може да намали риска от Алцхаймер

Вярвате или не, полагането на доброволчески труд помага за понижаване на риска от заболяване от Алцхаймер. Всякакъв тип социални дейности подобряват ‘еластичността’ на мозъка ви, следователно намаляват риска от деменция. Регулярното ангажиране на паметта ви с разни задачки, я държат във форма. Няма спор, че това е изключително важно, особено с напредване на възрастта.

И накрая, но не последно място..

Доброволчеството е забавно.

Повечето мисии преминават в смях, приятни, смислени разговори с прекрасни, смислени хора 🙂 Ако все още не сте го направили, дайте му шанс и ще се убедите сами.

Залесяване край с. Златуша (2017г.)

Ето къде да си потърсите кауза 🙂

Честит Ден на Доброволчеството!

ти си това, в което вярваш

Leave a Reply