Gradski#Добротворци

5 ползи от доброволчеството за самите доброволци

Доброволчество за благото на другите, но и за себе си

Как доброволчеството подобрява емоционалното и физическото здраве

Доброволчеството и преодоляването на самотата

Знаете ли, че според проучвания на американската организация Independent Sector (IS) американското общество цени толкова много доброволческия труд, че дори е създало критерии за монетизирането му. Да, звучи странно, имайки предвид, че никой не би помислил да постави двете неща в една равнина. И все пак, IS е пресметнала, че за 2018г. един доброволчески час се оценява на приблизително 25.43 $ (данните са за САЩ).

Но, да се върнем на родна земя. Парите, и тук, и където и да било по света, не са мотивираща сила за никой доброволец. Всеки човек, избрал да дари времето, усилията си, експертизата си или др. за социална кауза, го е направил с едничката мисъл да помогне.

Всички ние доброволчестваме, за да помогнем на хора или животни в нужда, да допринесем за социална промяна, понякога дори за положителна промяна в живота на един единствен човек или животно. Правим го, защото вярваме, че действията ни допринасят за промяна на света, в която живеем.

Разбира се, правим го и защото доброволчеството ни кара да се чувстваме добре. Онова приятно чувство, че си значим, че си дал своя принос към общността и живота. Чувстваме се по свързани с всички останали, чувстваме се на мястото си – сякаш сме открили ‘своето племе’. Освен това се откъсваме от злободневието, стреса и всичко друго в ‘обикновения си живот’. Рядко обаче си даваме сметка за това и анализираме ползите за нас самите като добротворци.

Знаете ли, че има научно доказани социални, емоционални, че дори и физически и професионални ползи от доброволческия труд.

Ето 5 от тях, върху които да помислите днес – в деня, посветен на доброволчеството.

Доброволчеството създава общности и помага за преодоляване на самотата

Няма съмнение, че участието в доброволческа мисия ни среща с много нови хора. Хора с различни или сходни с нашите виждания и интереси. Хора, които стават част от живота и социалния ни кръг. Връзки, които рано или късно, прерастват в истински приятелства.

Dare 2 Care Animals Разширен екип
Социалният елемент и неговото положително влияние върху вас

Социалните ‘придобивки’ се проявяват най-бързо и имат най-дълготраен ефект върху живота на всеки доброволец. Общуването и създаването на нови социални връзки подобряват както психическото, така и физическото ни състояние. Освен това подобряват работата на мозъка ни намаляват риска от депресивни състояния.

Депресия, пост травматичен стрес, понижено самочувствие, дори обсесивно компулсивни разстройства, са емоционални проблеми, които могат да се повлияят добре от полагане на доброволчески труд. Подобряването на социалните връзки, чувството за принадлежност към общност и към една по-голяма, обща цел, са начините да се поддържаме емоционално здрави и стабилни.

Изгражда самоувереност

Самоувереността и чувството за значимост са две от качествата, които развива доброволчеството при младите хора. Представете си колко повратна роля би могло да изиграе то за подрастващите в наши дни, когато всички проблеми на младите, свързани с хранителни разстройства, депресия и тревожност, са породени от липсата на самочувствие и търсене на смисъл и посока в живота.

Може да намали риска от Алцхаймер

Вярвате или не, полагането на доброволчески труд помага за понижаване на риска от заболяване от Алцхаймер. Всякакъв тип социални дейности подобряват ‘еластичността’ на мозъка ви, което съответно намалява риска от деменция. Регулярното ангажиране на паметта ви с определени задачки, както и социалните фактори, свързани с доброволческите дейности, я държат във форма. няма спор, че това е изключително важно за всички нас, особено с напредване на възрастта.

И накрая, но не последно място, доброволчеството е забавно. Повечето мисии преминават в смях, приятни, смислени разговори с прекрасни, смислени хора 🙂 Ако все още не сте го направили, дайте му шанс и ще се убедите сами.

Ето къде да си потърсите кауза .

Честит Ден на Доброволчеството!

ти си това, в което вярваш

Leave a Reply