istorii#ЗаДоброволчество

3 съвета при даряване на вещи за благотоворителност

Ненужното за един, е съкровище за друг!

Суеверие или оправдание, да разровим всяко кътче на дома си, е голямото почистване преди Нова Година, не знам. Но знам, че при мен се е превърнало в традиция всеки декември (и не само) да обръщам дома си наопаки в пълен екстаз от преоценка на своите съкровища.

Разбира се, преоценката винаги е свързана с намаляване на броя на вещите.

Сигурна съм, че много от вас – минималисти или не, са били в ситуация, в която имате куп ненужни неща и не знаете какво да правите с тях. Не искате да ги изхвърлите, но и нямате място в дома, за да ги задържите. Затова реших да споделя няколко идеи, свързани с даряването на вещи, както и съвети, които да ви гарантират, че с това сте помогнали на някой друг.

Така се случи, че по щастливо стечение на обстоятелствата днес имам възможността да организирам благотворителни базари. С времето се научих, че за да се случи едно такова събитие са нужни няколко неща: добро планиране, време и перфектна логистика. Също така има доста комуникация с хора, но най-вече са нужни дарения! Вещи, които да се продават по време на събитието, за да се съберат средства в подкрепа на въпросната кауза.

С всеки следващ базар осъзнавам колко много обичам да правя това и колко радост и удовлетворение носи, на всички въвлечени. Но забелязах и още нещо. Добрите намерения, сами по себе си, не винаги са достатъчни, за да помогнеш – трябва и още нещо…

И това нещо е предварителна подготовка. Вярвате или не, даряването на вещи си има тънкости 🙂 Вижте някой от тях, които открих с времето.

1 Отделете си малко време, да разгледате подготвените за даряване вещи и да помислите на кого биха били най-полезни

»  Дрехи

Разделете ги на отделни купчини – детски, женски, мъжки. Това ще улесни избора на организация или конкретна инициатива, за която да ги дарите.

Ако не намерите подходяща кампания, винаги може да ги оставите в контейнерите на БЧК, които целогодишно събират дрехи за хора в нужда.

»  Книги

С тях процедирате по същия начин. Преценете за каква възрастова аудитория са и ги разпределете за читалища, училища в по-малки населени мeста, библиотеки и т.н. Може да потърсите организация, която събира книги за деца в неравностойно положение – като „Подарете книга“ например.

А ако са книги на език, различен от Български, потърсете чуждоезични центрове. Те обикновено имат библиотеки и с радост приемат дарения.

Друга възможност е да ги дарите на Сдружение за градски читални.

даряването на вещи за благотворителност
даряване на книги за благотворителност

»  Ако сте отделили запазени вещи – домашни потреби (чаршафи, кърпи, одеяла, посуда или електроуреди) – може да се обърнете към центрове за бежанци, домове за възрастни хора или за хора, борещи се със зависимости, които винаги имат нужда от такива за всекидневна употреба.

Относно електроуредите, работещи или не, Сдружение Рето-Надежда с радост ще ги приемат. Организацията помага на хора, борещи се със зависимости, предоставяйки подкрепа на тях и семействата им. Сдружението се самоиздържа с продажба на електроуреди в малко магазинче в София. Работещите се продават директно, а неработещите такива се ремонтират и привеждат в подходящ за ползване и продажба вид.

»  Ако пък разчиствате играчките и аксесоарите на домашния си любимец, се свържете с приют за кучета или организация за котки. Те няма да откажат купички за храна, играчки, каишки, легълца за животните и др. Особено през зимата, приютите се нуждаят от топли постелки за кучовците и ще приемат с отворени обятия вашите дарения.

!!! Не забравяйте да измиете/изперете (или дезинфекцирате, ако е необходимо) нещата, защото все пак са предназначени за повторно изпозлване. Препоръчително е да са в подходящ за това вид 🙂 Повярвайте ми, и хората отсреща, и животните, ще го оценят високо.

2 Ако решите да дарите вещи за благотворителен базар

В случай, че решите да дадете вещи за благотворителен базар, най-напред се уверете, че те са годни за продажба. Най-лесният начин да прецените това е като се запитате дали вие самите бихте ги купили.

Следващата важна стъпка е да разгледате детайли, свързани със самото събитие. Вижте каква е концепцията – Коледен, Арт, базар за мартеници или нещо друго. Помислете дали вашето дарение се вписва. Това е важно, защото посетителите на подобни събития отиват с определени очаквания и нагласата да купят нещо тематично.

Ще ви дам пример: не е удачно да дарите коледна украса за базар през юни, или пък мартеници за събитие, което ще се случи през септември.

Не забравяйте да проучите и самите организатори и за какво се събират средства. Така ще придобиете по-добра представа за аудиторията:

– Кауза за животни – това означава, че събитието е насочено към любители на животните. Препоръчително е вещите да са консумативи за домашни любимци, бижута и аксесоари с животински елементи и т.н.;

– Кампания за деца – това означава, че сред аудиторията ще преобладават семейства с деца, и хора, обичащи малчугани. На такова събитие може да дарите детски книжки, игри, пъзели и други подобни;

– Мисия, свърза с околната среда – в този случай голяма част от посетителите ще са любители на природата, пътуванията, разходките в планината и гората и изобщо ‘outdoor’ занимания. Тук всякакъв вид аксесоари, свързани със спортове, преходи, къмпинг и други такива биха се вписали чудесно в концепцията.

3 И накрая една бонус идея – съветвам ви да проследите резултатите от кампанията, която сте подкрепили

В повечето случаи, организаторите на подобни събития оповестяват публично резултатите. Как е протекла инициативата, колко средства са събрани, колко дарители е имало и къде са вложени събраните дарения. Това е една от най-приятните страни на дарителството – да видиш плодовете на усилията си.

Разбира се, това са само насоки. Не ги приемайте като правила, които да следвате на 100%. Ако имате и най-малкото съмнение какво точно да дарите, най-добре е да се свържете с организаторите и да ги попитате от какво имат нужда, вместо просто да гадаете или да изпратите нещата на сляпо.

Това са неща, които аз научих за даряването на вещи, чрез даряване. Ако и вие имате някакви идеи или съвети за бъдещи дарители, ще се радвам да ги споделите в коментарите 🙂

Приятно ДОБРОтворене!

gradski istorii

1 Comment

  1. #ЩедриятВторник - Как да станете част от инициативата

    06/05/2020 at 13:20

    […] Какво е важно да знаете, докато подготвяте вещите си за… […]

Leave a Reply