Gradski#Добротворци

3 идеи за #ЩедриятВторник ♥

 

Ако винаги сте искали да доброволчествате, но нещо ви е разколебавало и сте го отлагали за друг момент, този вторник /27ноември/ е идеалният ден да се активизирате. Сега ще ви кажа защо…

Не съм голям почитател на присвояването на чужди традиции, все едно си нямаме наши си хубави неща, но в случая – ще трябва да изневеря на себе си.

Става дума за набиращото все по-голяма популярност явление #ЩедриятВторник /#GivingTuesday/, което благодарение на социалните медии завладява света.

Малко предистория 

#ЩедрияВторник се заражда като естествен отзвук на няколко ‘събития’, които са традиционни за американската култура през ноември – Денят на благодарносттa и  Black Friday & Cyber Monday, случващи се в прекалено близък интервал от време, имайки предвид силния контраст между идеята на празника на благодарността и този на шопинг лудостта.

Та този вторник идва тъкмо навреме (датата се променя всяка година, в зависимост от датите на Деня на благодарността и Black Friday), за да насочи вниманието на хората към онова, което те са забравили, докато си взимат нов телевизор, хладилник, дрехи, обувки, чанти и всичко, друго, което може би дори не им е нужно, но пък е с намалена цена. #ЩедриятВторник идва, за да им припомни колко е важно и да даваме на тези, които са в нужда.

Движението се заражда през 2012г. в Ню Йорк сред разнородна група от местни общности, клубове, организации, дори учебни заведения и компании, които се обединяват около идеята да създадат традицията за отпразнуване и поощряване на доброволчеството, щедростта и филантропията. Въпреки че идеята е това да се превърне в глобална инициатива, красотата ѝ идва от факта, че тя стимулира локални действия – ‘Think GLOBAL, act LOCAL’. Освен това, окуражава всеки един човек като личност, да бъде по-добър и да намери начин да даде своя принос в иметто на щедростта.

Станете част от #ЩедриятВторник

Ако искате и вие да станете част от тази приказка за доброто, имам изненада за вас… Лесно е като 1..2..3.. ХОП 🙂

Тъй като все пак говорим за вторник, който е нормален работен ден за голяма част от хората, малцина могат да си позволят да са активни доброволци, за да отпразнуват деня на Щедростта. Но това не означава, че няма и други и начини. Вижте 3 идеи за благотворителни инициативи, в които можете да се включите по различни начини:

* Лично за мен един от най-лесните начин да се помогне на кауза е даряването на вещи, които вие самите вече не изпозлвате, но някой друг би оценил много. Всички имаме купища дрехи, одеала, обувки, шалове, шапки и т.н. които кротко седят по закачалките и чакат своите 15 секунди слава. Също така може да отделите малка сума пари и да купите санитарни принадлежности от първа необходимост и да ги изпратите на хора, които се нуждаят от подобни неща.

Съвет: В интернет пространството има десетки, да не кажа стотици, инициативи за набиране на дарения – за деца в неравностойно положение, за самотни върастни хора, за социално слаби семейства, за центрове за бежанци и хора със зависимости или в рискова среда. Всички те имат нужда от топло облекло и обувки, както и от санитарни принадлежности за всекидневна хигиена. Неща, които за вас са съвсем обикновени, за други може да се окажат безценен подарък. Платформата за доброволчески мисии TimeHeroes е добро начало на търсенето ви на каузи, в които да се включите. А тук може да видите няколко съвета как да подготвите вещите си за даряване.

**Ако пък смятате, че имате възможността да подпомогнете финансово случването на идея с добра цел, може да разгледате Platformata Там ще намерите много интересни каузи, свързани с опазването на природата, туризъм и пътешествия и не само. Разгледайте, сигурна съм, че ще намерите мисия, за която да дарите каквато пожелаете сума. Хубавото е, че сами може да прецените колко да дарите и не е задължително да се ограничавате само с една инициатива.

***Ако идеите по-горе не съвпадат с вашата визия за добротворчество, тогава посто направете нещо мило за непознат – подарете чаша горещо кафе (навън е студеничко, чаят също е чудесна идея) и закуска на бездомен човек, когото виждате и подминавате всеки ден някъде по път за работа, нахранете бездомни животни в квартала или пък изнендайте съседите си с коледни сладки. Няма такова нещо като малко добро, защото то не се измерва с познатите ни единици и стига да е от сърце, хората отсреща ще го оценят.

И накаря, но не на последно място – говорете по темата за доброволчеството. Станете посланик на доброто и щедростта, защото никога не знаете в лицето на кого ще намерите съмишленик и ще се роди нещо красиво.

Споделте вашата история за доброто и щедростта с хаштаг #MyGivingStory в коментарите.

gradski istorii

3 коментара

 1. Sannywep

  07/12/2018 at 10:39

  Make a more new posts please 🙂
  ___
  Sanny

 2. Михаил

  26/11/2018 at 12:39

  Добър старт 🙂

 3. gradskiistorii

  26/11/2018 at 12:12

  Още интересни идеи по темата:
  https://www.makesmthng.org

Leave a Reply