Gradski#Добротворци

Първи стъпки в доброволчеството

Доброволчествате ли?

Поздравления, ако е така 🙂

Ако обаче все още не сте имали късмета да изпитате блаженството от сторено добро, то този пост е точно за вас. Никога не е късно да се влеете в редиците на добротворците.

Освен че подкрепят конкретната кауза и обществото изобщо, доброволците са доказано по-щастливи и здрави хора. Защо и вие да не станете такъв?

Ако не знаете откъде да започенете,  нещата могат да ви се сторят по-сложни, отколкото всъщност са. Объркването често води до фрустрация, а тя – до отлагане или напълно отказване от по-нататъшни действия. Моята цел е да избегнем точно това и да направим процеса по търсене на най-подходящата за вас кауза лек и приятен.

Ако точно в този момент се оглеждате за възможности да сте полезни на околните, вижте 5 съвета за начинаещи доброволци. Приемете ги като кратък наръчник за превръщане на опита ви в тази сфера в най-страхотното преживяване.

1. Напишете на лист хартия 3 неща (теми), които искрено ви вълнуват.

градски истории

С други думи, когато търсите доброволческа инициатиива, в която да се включите – следвайте страстта си! За някои от вас, това може и да е лесно, но за другите, които не са се замисляли в тази насока, ето един съвет как да подходите.  Върнете лентата на живота си назад към моментите, в които сте били искрено развълнувани,  горди със себе си и нещо, което сте постигнали. Моменти, които никога няма да забравите. След това ги анализирайте, като се опитате да разберете каква е била първопричината за вашето въодушевление и я свържете със свое уникално умение, което е помогнало за постигането на добрите резултати. И накрая, потърсете страстта, която кореспондира с това умение и я запишете на белия лист. Въжможно е дори да не сте подозирали, че теми като ‘родителство’, ‘образоование’, ‘екология’, ‘правата на животните’ и какво ли още не, са вашата скрита страст.

2. Проверете календара си.

Отделете си време и помислете за времето. Това което можете да посветите на кауза, която е свързана с една от трите страсти, които посочихте в списъка от предходната точка.

Направете една груба сметка кои са часовете ви за работа, за спорт, за игри с децата, времето за половинката ви и, разбира се, времето за себе си и вижте къде има дупки, които може да запълните с добротворчество.

(N.B. Ако графикът ви наистина е плътно запълнен, винаги може да подомогнете кауза, която ви вълнува, финансово. Дарението не отнема повече от 10 минути. Вижте как и разберете повече за ‘Платформата’ тук 🙂

3. Намерете своята доброволческа кампания.

С други думи, пуснете страстта си в действие в интернет пространството. Потърсете страниците на неправителствени организации и разгледайте инициативите, които организират.  Със сигурност ще откриете такава, която да отговаря на страстта и времевите ви възможности.

Ако се чудите къде да търсите, може да разгледате тази статия 🙂 

4. Направете свое малко проучване

Не забравяйте да огледате за допълнителна информация. Може да го сторите преди или успоредно с търсенето на инициативи. За да сте сигурни че всичко е добре планирано и отговаря на вашите желания и физически възможности, проверете къде точно се намира въпросната организация, къде се провеждат инициативите, основната ѝ дейност и регулярни срещите с доброволците. Прочетете отзиви и коментари на други доброволци (ако намерите такива), проверете дали предоставят възможност да заведете и децата си (ако искате да ги въвлечете в добротворчеството) и всякаква подобна информация, която ще ви помогне да вземете решение 🙂

5. Споделете с приятел

Това ще ви мотивира и ентусиазира още повече и ще помогне на каузата (ви) да достигне повече хора. А защо не и до повече бъдещи доброволци. 

gradskiistorii

Leave a Reply