Gradski#Добротворци

Искаш да станеш доброволец, ето къде да си потърсиш кауза… (част втора :)

 

Продължаваме с добрите идеи и съвети за това какво да направите, ако искате да станете доброволец или да подпомогнете кауза.

NGOBG.info – Информационен портал за НПО в България!

ngobg.info

ngobg.info – Начална страница

NGOBG.info или иначе казано НПО* порталът е един много интересен и полезен сайт. Ако дейността ви е в сферата на неправителствения сектор, навярно той е един от източниците ви за новините, но ако не сте, сега ще ви разкажа накратко за него.

На пръв поглед, когато го отворите, изглежда малко объркващ, защото има доста информация, но не отнема дълго време да се ориентирате.

Ако сте начинаещ или пък бъдещ доброволец, в менюто ‘РАБОТА И ДОБРОВОЛЧЕСТВО’ ще намерите актуални обяви от организации, които си търсят съмишленици или помощници за различни кампании. Можете да избирате между работа с бежанци, работа с деца в неравностойно положение, фондонабиране, работа със социални медии, посещение на възрастни хора в институции и много др. Освен това, тук ще намерите и информация за стажантски програми, в различни НПО-та, които предоставят възможности за по-дългосрочно обвързване с третия сектор.

Ако пък ви е интересно и искате да научите още новини, свързани с различни кампании подети от организации, институции и т.н., може да отидете на меню ‘КАМПАНИИ’, където ще намерите информация за такива.

За да ползвате платформата, ви е необходима регистрация, която ви дава възможност да си направите и нещо като доброволческо онлайн CV. Веднъж създадено, то ще бъде видимо за всички потребители на сайта в секцията ‘КАНДИДАТИ ЗА ДОБРОВОЛЦИ’. Примери за такива, може да разгледате тук.

И накрая, но не на последно място, защото сайтът има и други предимства, които ще откриете сами… 🙂

Има календар (в левия сайдбар), с добри събития  – инициативи, базари, обучения и т.н., които биха представлявали интерес за вас, щом сте се озовали тук и искате да влезете в редиците на добротворците.

»Platformata.bg  Дари с мен!

platformata.bg

platformata.bg – Начална страница

Платформата всъщност е едно по-различно място (по-различно от НПО портала и TimeHeroes, за които ви разказах в предходната публикация) Тук няма да намерите секция за доброволци, но има друг начин да сте полезни. Сайтът е трибуна за хора с добри каузи и им помага да финансират идеите си, за да ги реализират.

Платформата предоставя възможност не само на неправителствени организации, но и на всеки един човек с благородна идея. Създавате профил, описвате историята на идеята и за какво точно събирате средства, посочвате крайната необходима сума и стартирате своята кампания. Ако имате идея, вижте подробности за това как точно работи ‘Платформата’ тук

Ако обичате планината, може да дарите пари за подновяване на планинска маркировка и указателни табели, ако обичате животните – може да дарите за приют за бездомни животни, може да подкрепите построяване на защитен дом за деца с увреждания, да помогнете на местни самодейци да продължат с дейността си, да дарите средства за млади таланти, които събират пари, за да отидат на олимпиада… Има толкова много и различни благородни идеи, които имат нужда от съвсем малка финансова подкрепа, за да се случат чудеса 🙂

И все пак, освен всичко друго, Платформата ви дава доста информация за актуални благотворителни кампании, към които може да се включите не само финансова. При добро желание, винаги може да се свържете с организаторите и да предложите услугите си като доброволец.

TimeHeroes, NGOBG  и Платформата са моите основни източници на информация за това, какво се случва наоколо и къде мога да съм полезна с нещо. Горещо ви препоръчвам да ги разгледате и ви гарантирам, че ще намерите много интересна и полезна информация.

И не забарвяйте, доброволчеството ви дава повече, отколкото сте си представяли.

Опитайте, и ще се убедите сами.

*НПО – Неправителствена организация

gradski istorii

1 Comment

  1. Първи стъпки в доброволчеството – Gradskiistorii

    30/03/2019 at 20:08

    […] Ако пък искате да направите нещо повече от дарение, вижте кои са първите стъпки за влизане в редиците на добротровците […]

Leave a Reply