Gradski#Добротворци

Искаш да станеш доброволец, ето къде да си потърсиш кауза… (част първа :)

Според последните данни на Световния дарителки индекс на CAF /Charities Aid Foundation/ от 2018-та българите са на 126-то място по щедрост от гражданите на общо 146 държави, включени в проучването. Въпросният дарителски индекс всъщност е стойност изчислена на базата на три основни критерия – помощ на непознат, даряване на пари за кауза и доброволчество.

Казвам ви това, защото интересното в тази статистика е, че най-нисък е процентът на хората в България, които някога през живота си са били доброволци и са дарили… време.

Вярно, времето е най-ценният ни ресурс и всеки един от нас много внимателно преценява за какво и на кого го отдава, но съм сигурна, че не само този сериозен филтър е причината за малкия брой на добротворци у нас. Едно проучване на Алфа Рисърч от 2016 г. идва в подкрепа на думите ми. Според резултатите в него, причината за неучастие в доброволчески инициативи сред българите са следните:

 • за 3% от интервюираните няма полза за тях самите да го правят;
 • 5% са още по-негативно настроени и според тях няма изобщо полза от подобни дейности, защото те не променят голямата картинка;
 • 9% не желят да коментират причините си за неучастие;
 • 14% не вярват в целта на доброволческите инициативи;
 • 18% пък нямат доверие на хората, които ги организират;
 • и вярвате или не, най-голям е процентът на хора, които споделят, че не им е попадала информация за подобни дейности  -това е отговортъ на цлеи 51%.

Няма да коментирам първите пет изброени, защото всеки има право да вярва или не в каквото сметне за правилно спрямо собствените си морални възгледи (въпреки че ми се иска да знаех начин да променя нагласата им в по-положителна насока). Тази статия ще се фокусира върху последната група /най-многобройната, всъщност/ и то не с критика, а с идеи за това къде и как биха могли да намерят информация за инициативи и каузи, ако са решили да станат доброволци или да подкрепят кауза по някакъв друг начин.

» TimeHeroes.org – Прави повече добро!

TimeHeroes

TimeHeroes – начална страница

TimeHeroes (TH) е създадена през не чак толкова далечната 2011г. (по мои изчисления, защото не намирам информация за официалното пускане на сайта, само косвени улуки :). От тогава до сега нещата са се попроменили значително и за щастие все повече хора използват платформата и намират своите каузи там.

За мен лично, TH има сантиментално значение, защото там открих първата си доброволческа мисия (посещение в дом за деца в неравностойно положение), по време на която се запознах с едно прекрасно момиченце и се радвам, че станах част от живота ѝ (както и тя от моя, разбира се :). Това беше преди 5 години. В последствие там открих и друга мисия, която днес мога да нарека свое призвание 🙂

Но стига толкова ли(ри)чни отклoнения, да се върнем към същината. Платформата е изключително лесна за използване – има ‘user friendly interface‘, дет’ се вика. Както може да видите и сами на снимката по-горе, има отделно меню за търсене на мисия /кауза/ с филтри за вида, време на случване и локация, които доста ще улеснят избора ви.

TimeHeroes идва в помощ както на хората, търсещи кауза, така и на хората с каузи, търсещи съмищленици – тя е сборен пункт за двете страни, което е чудесно. Мисиите, които ще намерите там са най-различни – разходка с незрящ човек в парка, обозначаване на места достъпни за хора с инвалидни колички и кучета водачи, събиране на дарения в полза на благотворителни събития за бездомни животни, преводи на информационни текстове за различни кампании на тема здраве, родителство, бежанци, образование, култура и много много други неща, които не сте и подозирали, че можете да правите като доброволец.

Мисля си, че може това да е причината много хора да се притесняват дори да потърсят информация за доброволчески инициативи, в които да се включат – фактът, че не подозират колко широки, да не кажа необятни, граници има това понятие. Ако си мислите, че няма какво да ‘дадете’, влезте в TimeHeroes.org и ще се убедите, че винаги има начини да правите повече добро.

Необходима ви е регистрация, за да се запишете за мисия или за да създадете такава. Тук обаче създаването на профил не е поредната досадна процедура, която цели да докопа имейл адреса ви, за да ви спами след това до края на света, а напротив. Когато сами видите профила си в платформата, това ще е още един мотиватор за вашето добротворчество. Посредством него можете да следите мисиите, в които сте участвали, да събирате точки (защото всяка активност ви носи определен брой такива) и да се изкачвате в ‘йерархията’ на творящите добро – от ранг ‘Butler’, та чак до ‘Gandhi’.. Вижте повече инфо за геймификацията тук. 

Ето и нещо интересно, полезно и забавно: FAQs (често задавани въпроси :)!

»Платформата – Дари с мен!

Следва продължение 🙂

gradski istorii

3 коментара

 1. Искате детето ви да промени света? Научете го на доброволчество. * Gradskiistorii

  10/11/2019 at 15:01

  […] TimeHeroes, за която ви разказах в един от предишните постове, е […]

 2. Искате детето ви да промени света? Научете го на доброволчество. – Gradskiistorii

  04/06/2019 at 07:25

  […] TimeHeroes, за която ви разказах в един от предишните постове, е […]

 3. Първи стъпки в доброволчеството – Gradskiistorii

  30/03/2019 at 20:10

  […] Ако сте в началото на своето доброволческо приключение, вижте статията ‘Първи стъпки в доброволчеството’ 🙂 […]

Leave a Reply