istorii#ЗаДоброволчество

ПЪРВИ СТЪПКИ в доброволчеството – 5 съвета

Доброволчествате ли?

Поздравления, ако е така 🙂

Ако обаче все още не сте имали късмета да изпитате удовлетворението от сторено добро, то този пост е точно за вас. Ще ви споделя кои са първите стъпки  на всеки бъдещ доброволец. Никога не е късно да вмъкнете доброволчеството в своя график.

Освен че подкрепят дадена кауза и променят света около себе си, доброволците са доказано по-щастливи и здрави хора. Защо и вие да не станете такива?

Ако не знаете откъде да започнете,  нещата могат да ви се сторят по-сложни, отколкото всъщност са. Объркването често води до фрустрация, а тя – до отлагане или напълно отказване от по-нататъшни действия. Моята цел е да избегнем точно това и да направим процеса по търсене на най-подходящата за вас кауза лек и приятен – като самото доброволчество.

Ако точно в този момент се оглеждате за възможности да впишете доброволчеството в своя график, хвърлете един поглед на тези 5 съвета, които ще ви помогнат да се ориентирате по-лесно в процеса и да предприемете първите стъпки. Приемете ги като кратък наръчник за превръщане на опита ви в тази сфера в най-страхотното ви преживяване.

И така като за начало.. 

1. Напишете на лист хартия 3 неща (теми), които искрено ви вълнуват.
Първи стъпки - направете списък с темите, които ви вълнуват

Първи стъпки – направете списък с темите, които ви вълнуват

С други думи, когато търсите доброволческа инициатива, в която да се включите – следвайте страстта си (звучи банално, но е истина)! Сега само остава  и да разберете коя е тя! 

За някои от вас, това може и да е лесно, но за други, които не са се замисляли досега  може да отнеме повече време. Имам една идея за вас – как да подходите.  Върнете лентата на живота си назад към моментите, в които сте били искрено развълнувани,  горди със себе си от нещо, което сте постигнали. Моменти, които никога няма да забравите. След това ги анализирайте, като се опитате да разберете каква е била първопричината за вашето въодушевление и я свържете със свое уникално умение, което е помогнало за постигането на добрите резултати. И накрая, потърсете страстта, която кореспондира с това умение и я запишете на белия лист.

Възможно е дори да не сте подозирали, че теми като ‘родителство’, ‘образование’, ‘екология’, ‘правата на животните’ и какво ли още не, са вашата скрита страст.

2. Проверете календара си.
Втора стъпка - проверете календара си

Втора стъпка – проверете календара си

Отделете си време и помислете за графика си. За времето, което бихте искали и можете да посветите на кауза, свързана с една от трите страсти, които записахте в списъка от предходната точка.

Направете една груба сметка кои са часовете ви за работа, за спорт, за игри с децата, времето за половинката ви и, разбира се, времето за себе си, и вижте къде има дупки, които може да запълните с добротворчество.

(N.B. Ако графикът ви наистина е плътно запълнен, винаги може финансово да подмогнете кауза, която ви вълнува. Да направите дарението не отнема повече от 5 минути. Вижте как и разберете повече за ‘Платформата’ тук 🙂

3. Намерете Своята доброволческа кампания.

С други думи, пуснете страстта си в действие… в интернет пространството.

Потърсете страниците на неправителствени организации и разгледайте инициативите, които организират.  Със сигурност ще откриете такава, която да отговаря на интересите и графика ви.

Ако пък не се сещате за конкретни организации, разгледайте сайта на Time Heroes,  в който ще откриете всякакви мисии на различна тематика. Разнообразието там наистина е голямо, което ще улесни избора ви.

4. Направете свое собствено малко проучване

Не забравяйте да огледате за допълнителна информация. Може да го сторите преди или успоредно с търсенето на инициативи. За да сте сигурни че всичко е добре планирано и отговаря на вашите желания и физически възможности, проверете къде точно се намира въпросната организация, къде се провеждат инициативите, какви са активностите, които са в основата на работата ѝ, както и дали имат регулярни срещите с доброволците.

Няма да ви е излишно, ако прегледате отзиви и коментари на други доброволци (ако намерите такива), проверете дали предоставят възможност да заведете и децата си (ако искате да ги въвлечете в доброволчеството) и всякаква подобна информация, която ще ви помогне да вземете решение 🙂 

Бонус: Разпитайте приятели, познати, колеги… Никога не се знае зад кой ъгъл дебне доброволец.

5. И накрая, но не на последно  място – споделете с приятели

Това ще ви мотивира и ентусиазира още повече и ще помогне на каузата (ви) да достигне повече хора.

А може да ‘заразите’ и тях с идеята и всички заедно да правите повече добро?!

Колкото повече, толкова повече. 

gradskiistorii

1 Comment

  1. 3 интересни неща от мисията ми като доброволец на маратон

    10/01/2020 at 19:24

    […] нови преживявания, нови предизвикателства. Мисията изберете по сърце – там, накъдето то ви влече, и нещата сами ще си […]

Leave a Reply