istorii#ЗаДоброволчество

3 идеи за #ЩедриятВторник ♥

Ако винаги сте искали да доброволчествате, но сте се разколебавали и сте го отлагали за друг момент, този вторник (27 ноември), е идеалният ден да се активизирате. И ще ви кажа защо…

Въпреки че не съм почитател на присвояването на чужди традиции, все едно си нямаме наши хубави неща, тук ще направя компромис.

Става дума за набиращото популярност явление #ЩедриятВторник (#GivingTuesday), което, благодарение на социалните медии, завладява света.

Малко предистория 

#ЩедриятВторник се заражда като естествен отзвук на няколко ‘събития’, традиционни за американската култура през ноември. Това са ‘Денят на благодарността’ и  ‘Black Friday & Cyber Monday’, случващи се в прекалено близък интервал от време. Имайки предвид противоречивите концепции на празника на благодарността и този на шопинг лудостта това е съвсем естествена реакция.

Датата се променя всяка година, в зависимост от тези на Деня на благодарността и Black Friday. Тази инициатива идва тъкмо навреме, за да насочи вниманието на хората към онова, което те са забравили, докато тичат към магазините. Целта на #ЩедриятВторник е да им припомни, че не да взимаме, а да даваме на тези, които са в нужда, е най-ценното в живота.

Всичко започва в Ню Йорк през 2012 г. Инициатори са разнородна група от местни общности, клубове, организации, дори учебни заведения и компании. Всички те се обединяват около идеята да създадат традиция за отпразнуване и поощряване на доброволчеството, щедростта и филантропията.

Въпреки че с времето се превръща в глобална инициатива, красотата ѝ идва от факта, че кампанията стимулира локални действия – ‘Think GLOBAL, act LOCAL’. Освен това, окуражава всеки сам да намери начин да даде своя принос в името на щедростта.

Станете част от #ЩедриятВторник

Ако искате и вие да станете част от тази приказка за доброто, имам изненада за вас…

Лесно е като 1..2..3.. ХОП 🙂

Тъй като все пак говорим за вторник, който е работен ден за голяма част от хората, малцина могат да си позволят да са активни доброволци. Но това не означава, че няма и други начини да отпразнувате деня на Щедростта. Вижте 3 идеи, които, надявам се, ще ви вдъхновят.

Дарете вещи, които вече не използвате

Един от най-лесните начини е даряването на вещи. Знаете какво казват хората ‘Ненужното за един, е съкровище за друг’. Всички имаме купища дрехи, обувки, бижута и др., които кротко стоят по ъглите на шкафове и чакат своите 15 минути слава. Дайте им втори шанс, някой със сигурност ще ги оцени.

Ако пък нямате вещи, с което сте готови да се разделите..

Може да купите санитарни принадлежности – сапун, шампоан, четка и паста за зъби и други подобни. Неща, за които дори не се замисляте, че притежавате, но за друг – да са недостъпни.

Неща, които за вас са съвсем обикновени, за други може да се окажат безценен подарък. Платформата за доброволчески мисии TimeHeroes е добро начало на търсенето ви на каузи за даряване на вещи.

Какво е важно да знаете, докато подготвяте вещите си за даряване?

**Ако пък смятате, че имате възможността да подпомогнете финансово случването на добра идея с цел, може да разгледате Platformata.  Там ще намерите много интересни инициативи, свързани с опазването на природата, туризъм и пътешествия и не само. Разгледайте, сигурна съм, че ще намерите мисия, за която да дарите каквато пожелаете сума. Хубавото е, че сами може да прецените колко да дарите и не е задължително да се ограничавате само с една инициатива.***Ако идеите по-горе не съвпадат с вашата визия за добротворчество, тогава просто направете нещо мило за непознат. Подарете чаша горещо кафе (навън е студеничко, чаят също е чудесна идея) и закуска на бездомен човек, когото виждате и подминавате всеки ден някъде по път за работа. Нахранете бездомни животни или пък изненадайте съседите си с предколедни сладки.

Няма такова нещо като малко добро, защото то не се измерва с познатите ни единици и стига да е от сърце, хората отсреща ще го оценят.

И накрая, но не на последно място..

Говорете за доброволчеството

Станете посланик на доброто и щедростта, защото никога не знаете в лицето на кого ще намерите съмишленик и ще се роди нещо красиво.

Споделете вашата история за доброто и щедростта с хаштаг #MyGivingStory или просто #ЩедриятВторник в коментарите.gradski istorii

3 коментара

 1. Sannywep

  07/12/2018 at 10:39

  Make a more new posts please 🙂
  ___
  Sanny

 2. Михаил

  26/11/2018 at 12:39

  Добър старт 🙂

 3. gradskiistorii

  26/11/2018 at 12:12

  Още интересни идеи по темата:
  https://www.makesmthng.org

Leave a Reply