Gradski#Добротворци

Искате детето ви да промени света? Научете го на доброволчество.

Вчера беше един от любимите ми празници, когато бях малка – 1 юни. Денят, в който всяко дете може да си бъде такова, каквото повелява възрастта му – палаво, щастливо без причина, любопитно, търсещо, питащо и всички онези неща, които го правят… дете!

N.B. Не ме разбирайте погрешно, надявам се всеки ден да е такъв за всяко едно дете по света. Просто на 1 юни нещата са по-празнични 🙂

И така, именно в духа на празника, реших, че е време да споделя този пост, който ми се върти в главата от известно вереме – за децата и доброволчеството. Какви са положителните ефекти на доброволческата дейност върху развитието на малчуганите, какви са начините да подходите и кои иниициативи биха били подходящи.

За да пораснат като ангажирани с обществото, в което живеят, помагащи на другите и променящи света хора, са само част от причините, заради които е важно да въвлечете детето си в сферата на доброволчеството. Всъщност това, което участието в благотворителни акции ще му даде, е много повече.

Според Питър Ливайн, директор на Центъра за информация и изследвания в областта на гражданското обучение и ангажираност (CIRCLE) в Масачузецкия университет ‘Tufts’, деца, които от ранна възраст взимат участие в доброволчески дейности, са много по-успешни в училище. Според него това се дължи на факта, че подобни занимания ги учат на умения, които са съществени за образователния процес и живота въобще – дългосрочно планиране, работа в екип и с хора, различни от тях самите, и откриване и решаване на комплексни проблеми.

Редица изследвания показват, че доброволчеството дава на участниците точно толкова (че дори и повече) удовлетворение и щастие, колкото и на тези, към които е насочена помощта.

Ето и някои от положителни страни за развитието на вашето дете, ако от ранна възраст го въвлечете в тази сфера:

Доброволчеството помага за развиване на чувство на емпатия

Освен уменията за работа в екип, комуникация с различни хора, планиране и решаване на проблеми (независимо от сложността им), доброволчеството помага на децата да развият силно чувство на емпатия. Съпричасността към съдбата и трудностите на другите, към техните неволи или щастие, е важно качество, което им помага да осъзнаят мястото си в обществото и света.

Усещане за пълноценност

С други думи, онова чувство на удовлетвореност, след стореното добро. Децата чуват, виждат и разбират повече, отколкото предполагате. Светът, които ги заобикаля, непрекъснато им изпраща различни послания и когато някои от тях са негативни (свързани с проблеми, които децата възприемат по различен начин), това може да създаде у тях усещане за безпомощност и безполезност. Родителите са тези, които трябва да ги насочат и научат, че всеки може да помогне, без значение от какво естество е проблемът. Давайки им възможност да участват пряко в доброволческа акция, им показват, че всяка бъдеща промяна е в техните ръце.

Подобряване на уменията им за комуникация
деца, доброволчество, комуникация
Photo by Danielle MacInnes on Unsplash

Ще се съгласите, вярвам, че социалните умения се развиват в социална среда – каква по-добра такава, от група хора, с обща кауза и цел да помагат, било то на други хора, на животни, на природата или друго. Работа в екип, разпределние на задачи, пряката комуникация, умения за изслушване на събеседника и даването на обратна връзка, са само част от т.нар. ‘меки умения’ /soft skills/, които са не по-малко важни от чисто техническите и професионални такива в наши дни, които доброволчеството развива в децата.

Ако след всичко написано дотук, вече сте ми повярвали колко е важно доброволчеството за всяко дете, значи е време да помислите какъв е най-добрият начин да подходите. Също като нас възрастните, и децата имат свое мнение, желания и интереси. Най-добре е първо да поговорите с вашето. Обяснето му на достъпен и разбираем за него език какво означава да си доброволец и колко е хубаво да се помага. Попитайте го дали иска да опита и ако отговорът е ‘да’, заедно изберете акция, която да посетите.

Платформата TimeHeroes, за която ви разказах в един от предишните постове, е чудесно място за начало на вашето търсене. Там има конретни мисии, от които да изберете най-подходящата за вас и вашето дете. Социалните мрежи също не са за подценяване. Една от най-хубавите страни на Facebook е, че освен забавни картинки и снимки от пътувания, мрежата е богат източник на информация за събития от всякакъв тип , включително и благотворителни. Там може да потърсите конкретна организация, която вие самите подкрепяте и да изберете някое от нейните събития.

И за да ви улесня oще повече, много скоро ще напиша и пост с коретни мисии, подходящи за семейства с деца. Сега просто помислете за възможността и разкажете на детето си за това колко много получава всеки, който дава частица от себе си на нуждаещите се.

Приятно ДОБРОтворене!

gradskiistorii

Leave a Reply