istorii#ЗаДоброволчество

Искате да станете доброволец – намерете своята кауза в TimeHeroes

 

Искате да станете доброволец, но не знаете откъде да започнете? Този пост е за вас 🙂 Ако продължите да четете, ще разберете, защо съм сигурна, че TimeHeroes е мястото, където да намерите своята мисия. 

Но искам да започна с малко интересни цифри за добротворчеството по света и у нас… 

Според последните данни на Световния дарителки индекс на CAF /Charities Aid Foundation/ от 2018-та българите са на 126-то място по щедрост от гражданите на общо 146 държави. Въпросният дарителски индекс всъщност е стойност изчислена на базата на три основни критерия – помощ на непознат, даряване на пари за кауза и доброволчество.

Интересното в тази статистика е, че най-нисък е процентът на хората в България, които някога през живота си са били доброволци и са дарили… време.

Вярно, времето е най-ценният ни ресурс и всички ние много внимателно преценява за какво и на кого го отдава. Вярвам обаче, че не само този сериозен филтър е причината за малкия брой на доброволците у нас. И тук едно проучване на Алфа Рисърч (2016 г.) идва в подкрепа на думите ми. Според резултатите в него, причината за неучастие в доброволчески инициативи сред българите са следните:

 • за 3% от интервюираните няма полза за тях самите да го правят;
 • 5% са още по-негативно настроени и според тях няма изобщо полза от подобни дейности, защото те не променят голямата картинка;
 • 9% не желаят да коментират причините си за неучастие;
 • 14% не вярват в целта на доброволческите инициативи;
 • 18% пък нямат доверие на хората, които ги организират;
 • и вярвате или не, най-голям е процентът на хора, които споделят, че не им е попадала информация за подобни дейности  -това е отговорът на цели 51%.

Няма да коментирам първите пет, защото всеки има право да вярва или не в каквото смята за правилно. Това, което мога да направя обаче, е да се фокусирам върху последната група (най-многобройната, всъщност) и то не с критика, а с идеи.  Идеи за това къде и как да намерят информация за инициативи и каузи.

» TimeHeroes.org – Прави повече добро!

Доброволчески профил в TimeHeroes

Доброволчески профил в TimeHeroes

Платформата TimeHeroes е създадена през 2011 г. (по мои изчисления, защото намирам само косвени улики за официалното пускане на сайта :). Нещата значително са се попроменили оттогава и за щастие днес все повече хора я използват.

За мен лично, TimeHeroes има сантиментално значение.

Преди повече от 5 години там намерих първата си доброволческа мисия – посещение на дом за деца в неравностойно положение. Благодарение на нея се запознах с едно прекрасно момиченце и се радвам, че станах част от живота ѝ (както и тя от моя, разбира се). Но това е друга история, важна история, на която ще отделя специално внимание и ще ви разкажа повече… когато му дойде времето. 

Но да се върнем към платформата

Тя е изключително лесна за използване. Както може да видите на снимката по-горе, има отделно меню за филтриране по вид, време и място на случване на мисията, които доста ще улеснят избора ви.

TimeHeroes идва в помощ както на хората, търсещи кауза, така и на хората с каузи, търсещи съмишленици – тя е сборен пункт за двете страни, което е чудесно.

Мисиите, които са там са най-различни. От разходка с незрящ човек в парка, събиране на дарения в полза на благотворителни събития до преводи на информационни текстове на тема здраве, родителство, бежанци, образование, култура и т.н. 

Мисля си, че това е една от причините много хора да се притесняват дори да потърсят информация за доброволчески инициативи. Фактът, че не подозират колко всеобхватни граници има това понятие. Ако си мислите, че няма какво да ‘дадете’, влезте в TimeHeroes.org и ще се убедите, че винаги има начини да правите повече добро.

Необходима ви е регистрация, за да се запишете за мисия, както и за да създадете такава. За разлика от много други сайтове, тук създаването на профил не е просто досадна процедура. Напротив. Той е още допълнителен мотиватор за вашата доброволческа активност. Помага да следите мисиите, в които участвате, да събирате точки (защото всяка активност ви носи такива) и да се изкачвате в ‘йерархията’ на творящите добро. Нивата варират от ранг ‘Butler’, та чак до ‘Gandhi’.. Още за геймификацията тук. 

И за финал, нещо интересно, полезно и забавно: FAQs (често задавани въпроси :)!

TimeHeroes е най-доброто начало за ‘доброволческата ви кариера’, затова направете първата крачка и ви гарантирам, че няма да съжалявате.  

gradski istorii

3 коментара

 1. 5 ползи от доброволчеството за самите доброволци * Gradskiistorii

  05/12/2019 at 19:44

  […] Ето къде да си потърсите кауза, ако не знаеш откъде да започнете. […]

 2. Искате детето ви да промени света? Научете го на доброволчество. * Gradskiistorii

  10/11/2019 at 15:01

  […] TimeHeroes, за която ви разказах в един от предишните постове, е […]

 3. Първи стъпки в доброволчеството – Gradskiistorii

  30/03/2019 at 20:10

  […] Ако сте в началото на своето доброволческо приключение, вижте статията ‘Първи стъпки в доброволчеството’ 🙂 […]

Leave a Reply