istorii#ЗаДоброволчество

Искате детето ви да промени света? Научете го на доброволчество

Вчера беше 1 юни – любимият ми празник, когато бях малка. Денят, в който всяко дете може да бъде такова, каквото повелява възрастта му. Да бъде щастливо без причина, любопитно, питащо, палаво, търсещо и всички онези неща, които го правят… дете!

N.B. Не ме разбирайте погрешно, надявам се всеки ден да е такъв за всяко едно дете по света. Просто на 1 юни нещата са по-празнични 🙂

В духа на празника, реших да споделя този пост, който ми се върти в главата от известно време. Какви са ползите от доброволчеството за развитието на децата, какви са начините да подходите и кои инициативи биха били подходящи.

За да пораснат като ангажирани с обществото, в което живеят, помагащи и променящи света хора, са само част от причините, заради които е важно да въвлечете детето си в сферата на доброволчеството. Всъщност това, което участието в благотворителни акции ще му даде, е много повече.

Теорията на Питър Ливайн

Според Питър Ливайн, директор на ‘Центъра за информация и изследвания в областта на гражданското обучение и ангажираност’ (CIRCLE) в Масачузецкия университет ‘Tufts’, деца, които от ранна възраст взимат участие в доброволчески дейности, са много по-успешни в училище. Според него това се дължи на факта, че подобни занимания ги учат на умения, които са съществени за образователния процес и живота въобще.

Такива умения са дългосрочното планиране, работата в екип, комуникацията с хора, различни от тях самите, откриването и решаването на комплексни проблеми и др.

Редица изследвания показват, че доброволчеството дава на участниците точно толкова удовлетворение и щастие, колкото и на тези, към които е насочена помощта.

Вижте кои са някои от ползите за развитието на вашето дете, ако от ранна възраст го въвлечете в тази сфера.

Доброволчеството помага за развиване на чувство на емпатия

Освен уменията за работа в екип, комуникация с различни хора, планиране, решаване на проблеми, доброволчеството помага на децата да развият силно чувство на емпатия. Съпричастността към съдбата на другите е важно качество, което им помага да осъзнаят своето мястото в света.

Усещане за пълноценност

С други думи, онова чувство на удовлетвореност, след стореното добро. Децата чуват, виждат и разбират повече, отколкото предполагате.

Светът, които ги заобикаля, непрекъснато им изпраща различни послания и когато някои от тях са негативни, това може да създаде у децата усещане за безсилие. Родителите са тези, които трябва да ги насърчават, че всеки може да помогне, без значение от какво естество е проблемът. Давайки им възможност да участват пряко в доброволческа акция, им показват, че всяка бъдеща промяна е в техните ръце.

Подобряване на уменията им за комуникация
ползите от доброволчеството за вашето дете
Photo by Danielle MacInnes on Unsplash

Ще се съгласите, вярвам, че социалните умения се развиват в социална среда. А каква по-добра такава, от група хора, с обща кауза да помагат на други хора, на животни, на природата. Работа в екип, разпределение на задачи, комуникация, умения за изслушване и даването на обратна връзка, са само част от така наречените ‘меки умения’ /soft skills/, които доброволчеството развива в децата.

Ако съм успяла да ви убедя, че доброволчеството е важно за всяко дете, значи е време да помислите кой е най-добрият начин да подходите към вашето. Също като нас възрастните, и децата имат свое мнение, желания и интереси. Най-добре е първо да поговорите. Обяснете му на разбираем за него език какво означава да си доброволец и колко е хубаво да се помага. Попитайте го дали иска да опита и ако отговорът е ‘да’, заедно изберете акция, която да посетите.

Къде да потърсите доброволчески активности за вас и вашето дете

Платформата TimeHeroes, за която ви разказах в един от предишните постове, е чудесно място за начало на вашето търсене. Там има конкретни мисии, от които да изберете най-подходящата за вас и вашето дете.

Социалните мрежи също не са за подценяване. Една от най-хубавите страни на Facebook е, че освен забавна има и полезна страна. Мрежата е богат източник на информация за всякакви събития, включително благотворителни. Там може да потърсите конкретна организация, която вие самите подкрепяте и да изберете някое от нейните събития.

И за да ви улесня , скоро ще напиша и пост с коректни мисии, подходящи за семейства с деца. Помислете за възможността и разкажете на детето си колко е хубаво да дават частица от себе си на нуждаещите се.

Приятно ДОБРОтворене!

ти си това, в което вярваш

Leave a Reply