Gradski#Добротворци

3 съвета при даряване на вещи за благотворителност

Суеверие или оправдание, да разровим всяко кътче на дома, е голямото почистване преди нова година, не знам. Но знам, че при мен се е превърнало в традиция всеки декември /и не само тогава/да обръщам дома си наопаки, преравяйки всяко ъгълче, шкаф и чекмедже, в пълен екстаз от преоценката на своите съкровища.

Сигурна съм, че и други хора го правят, затова реших да напиша тази статия, в която да споделя няколко съвета, свързани с даряването на вещи, ако и вие решите да дарите част от непотребните ви вече такива.

Така се случи, че по щастливо стечение на обстоятелствата днес имам възможността да организирам благотворителни базари. С времето се научих, че за да се случи едно такова събитие са нужни много добро планиране, време, търпение, добре организирана логистика и координация, изисква се доста комуникация с хора, но най-вече са нужни дарения – неща, които да се продават по време на събитието, за да се съберат средства в подкрепа на въпросната кауза. Тук идва ролята на дарителите – а именно вие, като такива 🙂

С всеки следващ базар осъзнавам (лично за себе си) колко много обичам да правя това и колко радост и удовлетворение носят тези дейности на всички, въвлечени в тях. Но забелязах и още нещо, добрите намерения, сами по себе си, не винаги са достатъчни, за да помогнеш – трябва и още нещо…

И това нещо е предварителната подготовка.

Някои от вас ще си кажат ‘Нали искам да помогна, какво има да се подготвям, изпращам нещата си и готово?’. И това е така, но ако искате да сте сигурни, че с дарението си наистина сте допринесли за избраната от вас кауза, ви съветвам да прегледате тези 3 съвета, преди да пристъпите към действие.

1. Отделете малко време, да прегледате подготвените от вас вещи и помислите на кого биха били най-полезни.

»  Ако са дрехи – дали са за деца или възрастни, съответно това ще ви помогне да изберете организация или конкретна инициатива, за която да ги дарите.

Съвет: Ако не намирате подходяща кампания или по някаква друга причина не можете да решите къде да ги дарите, винаги може да ги оставите в някой от контейнерите на БЧК, които целогодишно събират дрехи за социалнослаби хора.

»  Ако са книги – по същия начин. Преценете за каква възрастова аудитория са и ги разпределете за даряване в читалище, за училище в по-малко населено място, което се нуждае от нови попълнения за ученическата библиотека, или пък за организация, която събира книги за домове за деца в неравностойно положение или такива с по-специални нужди. Ако са книги на език, различен от Български, може да се свържете с чуждоезични центрове, които също имат библиотеки и с радост ще приемат вашето дарение;

благотворителни базари

книги за благотворителност

»  Ако са стари, но в добро състояние и все още годни за използване, домашни потреби като чаршафи, кърпи, покривки, одеяла, посуда или работещи електроуреди и т.н. – може да се обърнете към центрове за бежанци, домове за възрастни хора или за хора, борещи се със зависимости, които винаги имат нужда от такива неща за всекидневна употреба.

»  Ако пък разчиствате старите играчки и аксесоари на домашните си любимци, понеже те са се сдобили с нови, се обърнете към приют за кучета или организация за животни. Те никога няма да ви откажат купички за храна, играчки, каишки, легълца за животните и други подобни неща. Особено през зимата, приютите се нуждаят от топли постелки за кучовците и ще приемат с отворени обятия вашите дарения.

!!! Не забравяйте да измиете, изперете и поизчистите (или дезинфекцирате, ако любимецът ви е преносител на заразна за други животни болест) нещата, защото все пак те са предназначени за повторно използване и е хубаво да са в подходящ за това вид 🙂 Повярвайте ми, и хората отсреща, и животните, ще го оценят високо.

2. Ако решите да ги изпратите за благотворителен базар

»  Ако искате да се включите като дарител в благотворителен базар, най-напред се уверете, че нещата, които сте подготвили са в добро състояние т.е. подходящи за продажба.

»  Следващата важна стъпка е да прегледате детайли, свързани със самото събитие – каква е концепцията /Коледен базар, Арт базар, базар за мартеници и т.н.) и да преценете дали вашите вещи се вписват в заложената идея. Това е много важно, защото посетителите на подобни инициативи отиват с определени очаквания какво ще намерят по щандовете и с предварителната нагласата да купят нещо тематично. Ще ви дам пример: не е удачно да дарите коледна украса за базар през юни, или пък мартеници за събитие, което ще се проведе през септември.

»  Не забравяйте да проучите и самите организатори на инициативата и за какво се събират средства. Така ще придобиете малко по-ясна представа за аудиторията на събитието, което планирате да подкрепите:

– Ако средствата ще се използват за животни – това означава, че събитието е насочено към любители на животните /т.е. вещите трябва да са тематично обвързани с тях – различни консумативи за домашни любимци, бижута и аксесоари с животински елементи и т.н./;

– Ако се събират пари, в подкрепа на деца – това означава, че сред аудиторията ще преобладават семейства с деца, и хора, обичащи малчугани /т.е. може да дарите детски книжки, игри, пъзели и други подобни/;

– Ако събитието цели да подпомогне финансово кауза, свърза с околната среда – значи голяма част от посетителите ще са любители на природата, пътуванията, разходките в планината и гората и изобщо ‘outdoor’ занимания /т.е. всякакъв вид аксесоари, свързани със спортове, преходи, къмпинг и т.н. биха били подходящи/.

3. И накрая, като бонус идея, ви съветвам да проследите резултатите от кампанията.

Оргнизаторите на всички подобни инициативи оповестяват публично какво се е случило в крайна сметка – как е протекла инициативата, колко средства са събрани и на кого и по какъв начин са помогнали. Това със сигурност е най-приятната част на дарителството – да видиш реалните резултатите от усилията си, без значение дали са голeми или малки, защото в подобни моменти всяка помощ е от огромно значение 🙂

Разбира се, това са само насоки, които да имате предвид, но не ги приемайте като правила, които да следвате на 100%. Ако имате и най-малкото съмнение какво точно да дарите, най-добре е да се свържете с организаторите и да ги попитате от какво имат нужда, вместо просто да изпратите нещата на сляпо.

gradski istorii

Leave a Reply